Одржлива и поевтина струја за компаниите што произведуваат основни прехранбени производи

Имајќи ја предвид ситуацијата создадена со поскапувањето на електричната енергија, на 25.08.2022 година СКСЗМ предложи низа мерки за ублажување на електричната криза.
Едно од барањата што СКСЗМ ги упати до економските ресори и владата беше – Да се ​​одобри мерка за утврдување на цената на струјата за компаниите, да се утврди максимален праг за цената на струјата, за да можат компаниите да ги планираат и предвидат трошоците со доволно средства наменети за покривање на трошоците и преживување на предизвикувачкиот период што се очекува во текот на есенската и зимската сезона.
Последната одлука на Владата, компаниите производители на основни прехранбени производи, во кои спаѓаат производителите на масло за храна, леб и леб, брашно, млеко и млечни производи, месната индустрија, да им обезбеди електрична енергија по цена од 80 евра за мегават е сериозен чекор за стабилизирање на пазарот што ќе овозможи стабилна и поевтина струја, што на крајот ќе влијае на стабилизирање на цените на финалните производи што ги произведуваат и продаваат овие компании.
Партнерството на економските ресори и владата со бизнисот е неопходно и е единствениот начин да се обезбеди социјален и економски развој на нашата земја, затоа СКСЗМочекува Владата во овие мерки да вклучи и други компании на слободниот пазар на електрична енергија.