ТРАНСПОРТ, УГОСТИТЕЛСТВО, ГРАДЕЖНИШТВО: Ќе им треба време да се опорават по ударот на пандемијата

„Не можe точно да се каже колку време ќе треба додека да се надмине кризата креирана од пандемијата, бидејќи нејзините димензии се глобални и добро е познато дека ние како економија сме силно под влијание на меѓународниот пазар. Треба да се напомене дека овие категории се најголеми придонесувачи во БДП-то и во тоа ние како Комора во неколку наврати изразивме загриженост за истото бидејќи хотелите  и туризмот се потполно затворени за значителен период. Нашата проценка за оваа состојба е дека сите сектори ќе ги почувствуваат последиците од пандемија некој повеќе, а некој помалку, и дека на сите ќе им биде тешко да продолжат, но горенаведените категории и оние со слични ситуации ќе имаат најсериозни проблеми, а економијата веројатно ќе биде дополнително оштетена доколку истите категории не се вратат во нормала што е можно поскоро“, велат од Стопанската комора на северо – западна Македонија.

https://faktor.mk/transport-ugostitelstvo-gradeznishtvo-na-ovie-sektori-kje-im-treba-vreme-da-se-oporavat-po-udarot-na-pandemijata-