Стотици илјади луѓе ќе ја почувствуваат корона-кризата врз сопствениот џеб

Дрилон Исени од Стопанската комора на северозападна Македонија вели дека ако има втор бран на коронавирусот, мерките за заштита би требало да бидат поблаги, зашто фирмите нема да може да издржат уште едно затворање. Владините мерки за помош на стопанството во иднина не треба да бидат толку општи, туку да бидат насочени за конкретни сектори коишто имаат проблем, вели тој.

„По однос на јавниот долг кој надмина 50 отсто од БДП-то, тоа е очекувано со оглед на тоа што приходите се намалуваат по секоја основа, увозот и извозот исто така се намалуваат, и затоа тоа така се рефлектира. Предизвикот за следната влада е што бизнисите се тешко оштетени од кризата, парите во државната каса се помали и има голема можност да се затворат многу бизниси и да се изгубат работните места. Затоа поважно од нивото на јавниот долг е тие пари да се трошат воактивности на државата кои ќе имаат додадена вредност“, вели Исени.

Тој вели дека владината помош за фирмите за исплаќање минимална плата треба да продолжи и во јули и август.

Повеќе во долунаведениот линк:

https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0/30738771.html?fbclid=IwAR0Agi3gkR-7SPnpqStuGnOlRlTtawtHfg3rhs0CyiEXAOMUjcGljiWIbuU