Интервју со г-дин Кучи: Со факторизација на СКСЗМ, започна да се враќа довербата на бизнис заедницата и не само

Во рамките на програмата на јубилејната година 15 години СКСЗМ, ви го носиме интервјуто спроведено со вториот претседател на СКСЗМ г. Мендерес Кучи.
Пријатно читање.

1.Кои беа предизвиците на албанскиот бизнис во периодот кога го освоивте мандатот за претседателот на СКСЗМ?

Во тоа време, албанскиот бизнис само што започна да се воспоставува и да ја заземе заслужената позиција на националниот и меѓународниот пазар, но секогаш беше игнориран и немаше соодветна институционална поддршка. Напротив, беа стимулирани неформалноста и зависноста од политичкиот фактор. Беше забележано дека нема меѓусебна соработка помеѓу компаниите со сопственици албанци, и тие не се ни познаваа, бидејќи не беа доволно организирани во постојните економски комори, затоа што не им веруваа, а уште помалку во државните институции затоа што тие се третираа од државата како сирачиња кои секогаш требаше да бидат одговорни и никогаш не ги прашуваа што им недостасуваат и кои се нивните потреби за понатамошен развој на нивните компании. Во тоа време, тие дури и не веруваа дека СКСЗМ може да биде нивниот глас, но со текот на времето сфатија дека само заедно и на организиран начин можат да ги постигнат своите цели. Честопати, албанскиот политички фактор имал свои предрасуди и не често ги заштитуваше албанските бизниси, и ако тоа го сторел, тоа го правел селективно и индивидуално, затоа што гласот на СКСЗМ сè уште не се слушал доволно.

2.Која беше насоката што на СКСЗМ ја даде вашата стратегија и програма како Претседател и колку таа го помогна бизнисот со својата проблематика?

Во тоа време, мојата стратегија беше да го зголемам колку што е можно повеќе бројот на членовите на комората со регионалнo географскo распределување, како што беше создаден и управниот совет, давајќи им задачи на секој член на у.с. во рок од еден месец да донесат најмалку 10 компании, нивни соработници или деловни пријатели кои работат во нивниот град додека јас како претседател да обезбедам двојно, за да можеме тогаш да работиме на екипирање на институцијата со стручен кадар со отворање на нејзините врати за апсорпција на разни средства наменети за овие цели и кои во тоа време се користеа многу малку. Сето ова, тогаш ќе го отвореше патот на СКСЗМ кон нејзиното факторизирање во однос со другите комори и самата влада. Со ова, се интензивираше и институционалната соработка и сега, проблемите на компаниите почнаа да се третираат директно во релевантните министерства дури и кај оние што ги водеа неалбански кадри, иако во тоа време постоеше режимски систем кој гласно беше критикуван само од оваа институција за негативните феномени кои влијаа на економијата на земјата, како што се нееднаков развој, неповрат на ДДВ, нееднаков третман на локалните инвеститори во однос на странските, не-инвестирање во инфраструктура, т.е. капитални инвестиции кои зависеа од буџетот, итн …

3.Етаблирање на СКСЗМ во земјата во тоа време, како и перцепцијата на бизнисот и мислењето за истиот?

Мислам дека во тоа време, со факторизација на СКСЗМ, довербата на бизнисите почна да се враќа и не само во оваа институција која се покажа како аполитична и имуна на какво било влијание на политиката, без разлика дали е на позицијата или опозицијата, туку за прв пат албанските политички партии почнаа да зборуваат за економијата и тоа благодарение на економската платформа што СКСЗМ ја подготви како долгорочна стратегија од која требаше да се одвива економскиот развој на земјата. Ова ја разбуди љубопитноста на многу медиуми во земјава, но и на македонската опозиција и со тоа беше создаден стандард што пред секој изборен циклус комората беше посетена од политичките субјекти и за прв пат немаше да биде назначен некој амбасадор а да не ја посети комората и со тоа да се создадат услови за соработка со дијаспората, како и со странските инвеститори и сето тоа благодарение на блиската и коректна соработка со институцијата Претседател на државата, која е присутна на секој значаен настан во земјава или странство, соработка што дотогаш дури и не постоеше формално, а сега имаме и нормален меѓуинституционален однос, што се потврдува и од соработката со сегашниот шеф на државата.

4.Најистакнатите елементи од вашиот лидерски период со институцијата?

Како најистакнати елементи, би сакал да ја издвојам презентацијата на најуспешните и најголемите компании преку каталогот Топ 100, кој подоцна ќе стане традиционален и мотивирачки за компаниите да бидат дел од овој каталог и да се гордеат што се членови на СКСЗМ. Потоа, застапеноста на компаниите и комората на разни бизнис форуми, како и бројни панели за дискусии во медиуми, каде комората како институција е високо ценета. Потоа, кампањата по повод 100-годишнината од независноста на албанската држава со мотото „консумираме локални производи“, каде за прв пат беше поддржана од Албанија, Косово, Црна Гора и Прешево и Бујановац, каде беше организиран првиот саем од овој вид во центарот на Скопје, на кој присуствуваа двајцата претседатели на државите, албанскиот и македонскиот. Морам да додадам на крајот дека целата оваа активност не можеше да се реализира без одличната соработка со првиот претседател на комората и конструктивниот пристап што го имаше како претседател на собранието и одборот, особено успехот е посветеноста на професионалниот кадар  на комората кој подоцна се докажа со тоа што стана дел од извршната власт на следните влади, за што сум многу благодарен затоа што не беше лесно да соработуваат со мене како Претседател.