Зголемените акцизи на нафтата ќе ги зголемат и цените на храната?

Сметаме дека ова зголемување на акцизата би довело до дестимулација на економската активност и на куповната моќ во целина, а всушност тоа би можело да има спротивен ефект од она што оваа мерка има за цел да го подобри, бидејќи намалената потрошувачка на граѓаните, и намалената активност на транспортните, увозните и извозните компании паралелно ќе го намали нивито на приходите на државата. Освен тоа, покрај покачувањето на цените врз прехранбените производи што веќе се случи, може да се повтори и да се цементира статусот на инфлација во државата, бидејќи со поскапени цени на горивата може да дојде и до инфлација- изјави, Неби Хоџа.

Повеќе може да најдете во долунаведениот линк:

https://instore.mk/record/8/8949/zgolemenite-akcizi-na-naftata-kje-gi-zgolemat-i-cenite-na-khranata?fbclid=IwAR1c2ykeKdXBO1wHQ6K_WVagFn9vkl_ItgU5SobPpHM36utGHechQh_ig5A