Економските очекувања на Република Северна Македонија во текот на 2021 година и излез од кризата на Ковид-19

13.01.2021, Скопје – Почитувани претставници на медиумите, почитувани членки на СКСЗМ, почитувани претприемачи и граѓани на Република Северна Македонија,

Стопанската комора на Северозападна Македонија како институција која ги заштитува интересите на компаниите членки, високо ја цени поддршката на државните институции и е секогаш насочена кон градење на партнерски однос со истите заради создавање на подобри услови за водење бизнис и обезбедување на економски раст и развој на државата.

Неколку месеци не делат од заокружување на една година од кога Северна Македонија, како и многу земји во светот, беа опфатени од пандемијата на коронавирусот – Ковид 19,  носејќи големи економски последици и пад на макроекономските показатели.

За да се врати економијата во нормалната траекторија, сметаме дека Владата во претстојниот период треба да се фокусира на:

 1. Започнување на процесот на вакцинација против Ковид 19, со цел отворањето на економијата да се случи што е можно побрзо и да бидеме во чекор со земјите од регионот и пошироко;
 2. Реализирање на капиталните расходи во стапка од минимум 85%; на начин кој ќе ја стимулира економската активност, вклучувајќи ги поврзаните дејности;
 3. Основање на посебен фонд за компаниите од најпогодените сектори, како што се: производствена индустрија, градежништвото, трговијата на големо итн;
 4. Намалување на царинските стапки како мерка за општа поддршка на економијата,
 5. отстранување на нетарифните бариери што ја попречуваат трговската размена на стоки и услуги со соседните земји;
 6. Поттикнување на извозот, преку поддршката кон производителите ориентирани кон извоз, како и нивното промовирање преку дипломатските мисии кои ги промовираат домашните производи;
 7. Таргетиран пристан на владината поддршка кон домашните компании;
 8. Транспарентност на расходот на буџетските средства за борбата против пандемијата предизвикана од Ковид 19.

Иако економијата во целост беше погодена, за разлика од другите сектори, Туризмот и ХОРЕКА иако највеќе беа оштетени, сеуште продолжуваат да работат под ограничувања, што ги спречува да ја искористаат и ова зимска сезона. Ние како СКСЗМ апелираме до владата да обезбеди протоколи за работа, со цел да овие компании можат да ја извршуваат својата дејност да обезбедат ликвидност и зачувување на работните места бидејќи овој сектор вработува над 30.000 лица во земјата.

Како резултат на горенаведеното, ние како Комора ги предлагаме овие мерки:

 1. Да се отворат делумно затворените сектори (Туризам и ХОРЕКА) и донесување на протоколите во согласност со здравствените препораки на Светската здравствена Организација.
 2. Продолжување на мерката субвенции на платите во износ од 14.500 денари најмалку до месец Март 2021, како најсоодветна мерка за зачувување на работните места.
 3. Зголемување на фондот на Развојната банка на РСМ, за кредити со ниски каматни стапки;
 4. За производните компании, увозот на суровини да се изврши со 0% акциза;
 5. Да се предвидат финансиски средства за компаниите кои инвестираат во дигитализација и зголемување на технолошките капацитети;
 6. Укинување на данокот на добивка до 2022 година за најпогодените компании од пандемијата;
 7. да се поништат одлуките за укинување и мораториум на Деталните Урбанистички Планови во Општините, со кои одлуки се спречуваат градежните инвестициони проекти, кои достигнуваат вредност од над 500 милиони евра.

 

Служба за информирање,  

Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија