Албанската компанија го смени пазарот за пици во САД и вработи над 600 лица во Македонија

Slice е додадена вредност на економијата во Македонија бидејќи вработува над 600 лица од различен профил и возраст. Телеграфи Македонија заедно со СКСЗМ спроведоа интервју со Бутринт Села, генерален директор во Slice Македонија. Научивме како да го смениме пазарот за пица во САД и какви се плановите за иднината тука и тука во Македонија.

Го достигнавте врвот на бизнисот, можете ли да ни ги опишете своите перформанси како компанија?

Slice е стартап основан во 2010 година. Slice е единствената технолошка платформа што работи со локални пицерии за да им овозможи на клиентите во повеќе од 2.000 градови низ САД да нарачаат автентични и занаетчиски пици. Изграден со фокус на лојалност, Slice е посветен на помагање на локалните пицерии да се справат со големите ланци на пицерии нудејќи лесна технологија за купување преку Интернет, двонасочни материјали за маркетинг и дигитални реклами.

Со Slice, клиентите не само што ќе можат да најдат автентични пицерии во нивна близина, тие сега имаат можност да нарачаат од својата омилена пицерија со посета на slicelife.com или преземање на апликацијата на iOS или Android. Плаќањето може да се изврши брзо и лесно преку веќе зачуваните информации или со Apple Pay. Slice ќе им помогне на локалните пицерии со создавање на најголемата мрежа на страствени производители на пица во светот, овозможена од неспоредлив дигитален екосистем, бренд кој сите го сакаат и развојна економија што им овозможува на локалните пицерии да се приклучат и да напредуваат во глобалната индустрија за пица во вредност од 155 милијарди долари. Локалните сопственици ќе работат полесно за себе, и не само, давајќи им можност да уживаат во работата што ја работат, да поминуваат повеќе време со своите семејства и да ги направат најдобрите пици замисливи – што, со леснотија може да се нарача преку Интернет од клиенти кои толку многу ги сакаат. Бидејќи на крајот на денот, работиме заедно за да им овозможиме на клиентите кои сакаат пица најдобро искуство.

Што научивте од цели овие години искуство?

Успехот не доаѓа преку ноќ, успехот не е настан туку процес, успехот е патување, а не дестинација. Ова значи дека она што е важно не е нужно каде сте на крај, туку она што го постигнувате додека се трудите на патот. Тоа значи дека, без оглед на се, се додека се обидувате нема да бидете неуспешни. Тоа значи дека можете да научите од своите грешки и да преминете на следното патување.

Покрај деловниот успех, имате вработено многу млади луѓе во Македонија. Колку е способна нашата младина да работи?

Slice во Северна Македонија во моментов вработува над 600 лица на возраст од 18 до 50 години. Наш принцип за вработување е да понудиме еднаква конкуренција на секое работно место, без оглед на етничката припадност, вера или возраст. Доколку поединец е подготвен за позиција, наскоро ќе биде унапреден. Работејќи со овој принцип, дојдовме до заклучок дека имаме младина со многу потенцијал, мотивирана, но со недоволно искуство за да се натпреварува на глобалните пазари. Со многу инвестиции во различни обуки што им ги нудиме на новите кандидати, успеавме да ги прилагодиме на нашите потреби во различни сектори и успеавме да ги искористиме потенцијалот и желбата за работа што ја имаат младите во Македонија.

Кои се вашите планови за во иднина?

Slice е компанија која сè уште се развива, во однос на пазарот, ние продолжуваме да бидеме присутни само на пазарот во САД. Во однос на работната сила, планот на Slice за 2021 година е дека 70 до 80% нови вработувања ќе бидат извршени во оперативната сила во Македонија. Ние планираме да вработуваме во областа на програмирање, во секторот услуги и многу други работни места во различни сектори, како што се аналитичар на податоци, маркетинг и дизајн.

Која е вашата порака до младите претприемачи?

Со глобализацијата на пазарите треба да размислуваме глобално, да размислуваме и да работиме за да создадеме можности кога се обидуваме да создадеме проблеми. Во моментот кога ќе видиме проблем, треба веднаш да започнеме да размислуваме за можностите што можат да се создадат со обид да се реши тој проблем. Ова е

единствената причина зошто сме успешна компанија затоа што се обидовме да создадеме можности и создавајќи можности создадовме многу проблеми што ги решивме заедно и тука сме денес каде што сме.