Последни вести | OEMVP Последни вести – OEMVP
Последни вести
СКСЗМ потпиша меморандум со МАСИТ

СКСЗМ потпиша меморандум со МАСИТ

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија потпиша меморандум за соработка со Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии. Долгогодишната плодна соработка меѓу двете стопански комори сега се формализира со цел истата да зајакне и да се развива во насока на идно интензивирање. Двет...
Read more
Форум на тема: „Предизвиците на компаниите за изнаоѓање на квалитетна работна сила во модерното време“

Форум на тема: „Предизвиците на компаниите за изнаоѓање на квалитетна работна сила во модерното време“

Во насока на подобрување и полесно имплементирање на законите во Република Северна Македонија, проектот на УСАИД „Партнерство за подобра бизнис регулатива“, имплементиран од: Стопанска Комора на Северозападна Македонија, Стопанска Комора на Македонијга, Сојуз на Стопански Комори, и Стопанската Комора за...
Read more
Форум на тема: „Предизвиците на компаниите за изнаоѓање на квалитетна работна сила во модерното време“

Форум на тема: „Предизвиците на компаниите за изнаоѓање на квалитетна работна сила во модерното време“

Во насока на подобрување и полесно имплементирање на законите во Република Северна Македонија, проектот на УСАИД „Партнерство за подобра бизнис регулатива“, имплементиран од: Стопанска Комора на Северозападна Македонија, Стопанска Комора на Македонијга, Сојуз на Стопански Комори, и Стопанската Комора за...
Read more
СКСЗМ го презентираше Дескот на Услуги за членството

СКСЗМ го презентираше Дескот на Услуги за членството

Денес, во канцелариите на СКСЗМ, беше промовирана услугата Дескот на услуги за членството, која е дел од Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем во Република Северна Македонија. На официјалниот промотивен настан на оваа услуга присуствуваа високи претставници на УСАИД во Северна Македонија, с...
Read more
Претставници на Босна Банк Интернатионал на средба во СКСЗМ

Претставници на Босна Банк Интернатионал на средба во СКСЗМ

Денес во СКСЗМ беа присутни претставници на Босна Банк Интернатионал, каде беа пречекани од страна на претставници на комората, на чело со претседателот г-дин Неби Хоџа. Целта на оваа средба беше иницирањето за потпишување на меморандум помеѓу ББИ и СКСЗМ, кој би можел да ја прошири соработката помеѓу н...
Read more
СКСЗМ одржа средба со Комората за Трговија на Република Куба

СКСЗМ одржа средба со Комората за Трговија на Република Куба

Претседателот на СКСЗМ г-дин Неби Хоџа, заедно со делегацијата на комората одржаа средба со Комората за Трговија на Република Куба, каде што беше разговарано за можностите за соработка. Посебен акцент беше ставен на различни сфери, вклучително и туризмот, електричната енергија, градежништвото и други. О...
Read more
СКСЗМ одржа состанок со претставници на Светскиот Конгрес на претприемачи

СКСЗМ одржа состанок со претставници на Светскиот Конгрес на претприемачи

Во просториите на СКСЗМ, денес беше организиран состанок каде што беа присутни Извршниот директор г-дин Дриљон Исени, заедно со претставници на комората, а од другата страна претставници на Светскиот Конгрес на Претприемачи. За време на овој состанок започнаа првите чекори за соработка со горенаведениот...
Read more
СКСЗМ презентира анализа за зоната на Визбегово

СКСЗМ презентира анализа за зоната на Визбегово

СКСЗМ денеска организира конференција за медиуми, преку која ја презентира извршената анализа за зоната на Визбегово. Таа како легитимен претставник на бизнис заедницата во Република Северна Македонија, водејќи грижа за заштитата и промоцијата на интересот на бизнисот во земјата и надвор, со цел на созд...
Read more
СКСЗМ – меморандум за соработка со БКК

СКСЗМ – меморандум за соработка со БКК

Соработката помеѓу соседните држави е основата за постигнување на нашата сила во регионалниот и европскиот пазар, бидејќи државите со мал пазар и многу отворена економија се чувствителни на било кој замав на големите пазари. Соработката ќе ни овозможи да се поддржуваме еден со друг, исто така да се сооч...
Read more
ИПАРД програмата за бизнис заедницата е можност за развој на претпријатијата

ИПАРД програмата за бизнис заедницата е можност за развој на претпријатијата

Бизнисмените од Стопанската Комора на северозападна Македонија денеска имаа можност одблиску да се запознаат со можностите и критериумите кои се предвидени во ИПАРД 2 програмата 2014- 2020. Претседателот на СКСЗМ, Неби Хоџа истакна дека стратешка цел на комората е како компаниите да стасаат до финансиск...
Read more
СКСЗМ го одржа нејзиното годишно собрание

СКСЗМ го одржа нејзиното годишно собрание

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија го одржа годишното собрание каде што се дискутираше за годишниот извештај за активностите на СКСЗМ во периодот јануари-декември 2018, заедно со финансискиот извештај. Членовите на собранието истотака ја имаа можноста да се запознаат и со сите нови услуги к...
Read more
“Економијата за 2018-та година и предвидувања за 2019„

“Економијата за 2018-та година и предвидувања за 2019„

СКСЗМ го поздравува напорот на државните институции за подобрување на условите за правење бизнис, како и еднаквиот припстап кон домашните компании и странските инвеститори во земјата. Ја поддржува иницијативата за промената на политиката за казнување на компаниите во едукативен аспект пред тој казнивиот...
Read more
Петте министри од економски ресори се обврзаа до крајот на месецот да им одговорат на четирите Стопанските комори за статусот на барањата поврзани со измените во регулативата

Петте министри од економски ресори се обврзаа до крајот на месецот да им одговорат на четирите Стопанските комори за статусот на барањата поврзани со измените во регулативата

На 20ти декември, во Владата на Република Македонија се одржа втората седница на Комисијата за јавно приватен дијалог, којашто произлезе како резултат на склучениот меморандум за соработка помеѓу Владата и најголемите четири стопански комори (Стопанска комора на Македонија, Стопанска комора за информати...
Read more
Се доделија наградите за “Претприемач на годината 2018“

Се доделија наградите за “Претприемач на годината 2018“

Традиционално, и оваа година, Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија во соработка со Сојузот на Стопанските Комори на Македонија, Македонската Развојна фондација за претпријатија, Центарот за развој на иновации и претприемачко учење ја доделија престижната награда „Претприемач на годината 2018“...
Read more
СКСЗМ ги прогласи ТОП 100 најуспешните компании

СКСЗМ ги прогласи ТОП 100 најуспешните компании

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денеска ги објави ТОП 100 најуспешните албански компании во Македонија. Овој настан е реализиран по осми пат и го прави изборот на најмоќните компании во изминатата година кои имаат постигнато успех врз основа на пет клучни индикатори, како што се: годишни...
Read more
Презентација на платформата на СКСЗМ пред делегацијата од партијата на ВМРО-ДПМНЕ

Презентација на платформата на СКСЗМ пред делегацијата од партијата на ВМРО-ДПМНЕ

Денеска СКСЗМ на чело со претседателот г-дин Неби Хоџа дочека делегација од партијата на ВМРО-ДПМНЕ, предводена од нејзиниот претседател, г-дин Христијан Мицковски. Со оглед на неодамнешните економски случувања во земјата, секогаш постои потреба за различна координација со секој субјект во земјата. На о...
Read more
СКСЗМ одржа средба со претседателот на Град Скопје

СКСЗМ одржа средба со претседателот на Град Скопје

СКСЗМ на чело сo претседателот г-дин Неби Хоџа и делегација од комората одржа средба со градоначалникот на Општина Скопје г-дин Петре Шилегов, каде се дискутираше за различни теми, а фокусот беше ставен на зголемувањето на соработката помеѓу СКСЗМ и Општина Скопје, бидејќи само со помош на државните инс...
Read more
Предизвиците на бизнисот покрај актуелните случувања

Предизвиците на бизнисот покрај актуелните случувања

Претседателот на СКСЗМ, Неби Хоџа, заедно со делегација од комората, оствари средба со заменик-премиерот на Владата за европски прашања, Бујар Османи и други министри и заменици министри од редовите на ДУИ. На овој состанок беа разгледани економските предизвици на бизнисот, тешкотиите со кои тие се сооч...
Read more
СКСЗМ продолжува со воведување на нови услуги за нејзините членови!

СКСЗМ продолжува со воведување на нови услуги за нејзините членови!

Еднo од најважните барања на членовите на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија бeше и издавањето на Уверението за потекло на стока. Од денеска ова уверение се издава од страна на нашата комора која ќе го докажува потеклото на стоката од земјата извозник. Причината за издавање на истата е потр...
Read more
Финансиска поддршка за компаниите

Финансиска поддршка за компаниите

Во УЈИЕ се одржа средба каде присутни беа г-ѓа Зорица Апостолска, министерка за странски инвестиции без ресор, ректорот на УЈИЕ г-дин Абдулменаф Беџети, претставници од ФИТР и делегацијата од СКСЗМ предводена од претседателот г-дин Неби Хоџа и нашите компании членки од Полошкиот регион. На оваа средба с...
Read more
Законите да се почитуваат од државата бидејќи тие се почитувани од бизнисите

Законите да се почитуваат од државата бидејќи тие се почитувани од бизнисите

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денеска на прес-конференција реагираше за проблемите со кои се соочуваат бизнисите при нивното работење. Таа ја поздравува посветеноста на државните институции за подобрување на законската регулатива и условите за водење бизнис, и ја подржува секоја инициј...
Read more
СКСЗМ ја враќа Македонија во извештајот на Глобалниот Индекс на Конкурентноста (GCI) кој се спроведува од страна на Светскиот Економски Форум (WEF)

СКСЗМ ја враќа Македонија во извештајот на Глобалниот Индекс на Конкурентноста (GCI) кој се спроведува од страна на Светскиот Економски Форум (WEF)

Променливата природа на економската конкурентност во светот каде постојано се истакнуваат нови технологии, создавајќи нов предизвик за бизнисите и владите, кои на колективен начин се изложени на опасноста на негативното влијание врз економскиот раст и продуктивност. Ова е главното прашање кое може да се...
Read more
СКСЗМ денеска беше посетено од претставници на Одделот за Индустриска Политика на Р. Косово

СКСЗМ денеска беше посетено од претставници на Одделот за Индустриска Политика на Р. Косово

Денес, во СКСЗМ се одржа состанок каде што беа присутни раководителот на Одделот за Индустриска Политика на Р. Косово, Игбале Реџа – Јашари и претставници. Од страната на СКСЗМ присутни беа г. Неби Хоџа и делегација на Комората. На овој состанок беше извршено запознавање на двете организации меѓу себе з...
Read more
СКСЗМ на чекор со финансиските новости

СКСЗМ на чекор со финансиските новости

Делегацијата на СКСЗМ на Сараевскиот Халал Саем ја имаа можноста да се сретнат и со г. Амер Буквиќ од Босна Банк Интернатионал. Главните точки на дискусијата беа соработката помеѓу СКСЗМ и ББИ, а посебен акцент беше ставен на принципите на Исламските финансии. ББИ е банка во Босна, која ги извршува свои...
Read more
СКСЗМ во чекор со меѓународните стандарди

СКСЗМ во чекор со меѓународните стандарди

Делегација од СКСЗМ предводена од претседателот на комората г-дин Неби Хоџа, учествуваа на Меѓународниот саем за халал индустрија кој се одржа во Сараево, каде што говор имааа истакнати личности како г-дин Амер Буквиќ од Босна Банка Интернешнал, муфтијата на Босна, Д-р Хусеин еф. Кавазовиќ, Адем Зољ, пр...
Read more
СКСЗМ организираше средба со Заменик Претседателот на Владата задолжен за Економски Прашања, и албанските министри и заменици на министрите од Владата на РМ

СКСЗМ организираше средба со Заменик Претседателот на Владата задолжен за Економски Прашања, и албанските министри и заменици на министрите од Владата на РМ

Денеска во просториите на СКСЗМ се одржа средба на тема “Придобивките на бизнисите со членството во НАТО” каде учесници беа Претседателот на СКСЗМ г-дин Неби Хоџа, з. Претседател на Владата задолжен за Европски Прашања, г-дин Бујар Османи, други министри и заменици на министри од редовите на ДУИ како и...
Read more
Делегација од СКСЗМ одржа средба со ректорот на УЈИЕ

Делегација од СКСЗМ одржа средба со ректорот на УЈИЕ

Делегација од Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија, на чело со претседателот г-дин Неби Хоџа, реализираа средба со новиот ректор, кој го презеде постот ректор на почетокот на оваа академска година.   За време на средбата се дискутираше за бројни прашања во врска со соработката меѓу СКСЗМ...
Read more
„Како да се подобри бизнис опкружувањето во Македонија – општествени и економски промени“

„Како да се подобри бизнис опкружувањето во Македонија – општествени и економски промени“

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија во соработка со Стопанската Комора на Македонија, Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – (МАСИТ), Сојузот на Стопански Комори на Македонија и ЕПИ Центар Интернационал денеска во Битола организираа економски форум на тема: „Како да...
Read more
Делегација од Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија на чело со претседателот г-дин Неби Хоџа денеска одржаа средба со Стопанската Комора на Косовo

Делегација од Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија на чело со претседателот г-дин Неби Хоџа денеска одржаа средба со Стопанската Комора на Косовo

Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македoнија г-дин Неби Хоџа, заедно со делегацијата од Комората денес одржаа средба со Стопанската Комора на Косово. Тие се сретнаа со претседателот на Стопанската Комора на Косово, г-дин Берат Рукичи како и со делегацијата на СКК, каде се зборуваше з...
Read more
Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија г-дин Неби Хоџа, заедно со делегација од Комората присуствуваат на Фестивалот на Иновацијата во Тирана

Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија г-дин Неби Хоџа, заедно со делегација од Комората присуствуваат на Фестивалот на Иновацијата во Тирана

Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија г-дин Неби Хоџа, заедно со делегација од Комората присуствуваат на Фестивалот на Иновацијата кој се оддржува во Тирана од 16-18 Септември. Глобализацијата го поттикнува растот на конкуренцијата. На глобалниот пазар се појавуваат нови конку...
Read more
СКСЗМ оствари средба со гувернерката на Народна банка на Република Македонија

СКСЗМ оствари средба со гувернерката на Народна банка на Република Македонија

Денес, делегацијата на Стопанската комора на Северо-Западна Македонија, предводена од претседателот на Комората, г. Неби Хоџа, во посета на Народната банка на  Република Македонија и честитаа на г-ѓа Анита Ангеловска Бежовска за позицијата гувернер на Народна Банка на РМ. НБРМ претставува независна и ва...
Read more
Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија (СКСЗМ) денес потпиша меморандум за соработка со Советот за Унапредување и Надзор на Ревизијата на Република Македонија

Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија (СКСЗМ) денес потпиша меморандум за соработка со Советот за Унапредување и Надзор на Ревизијата на Република Македонија

Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија (СКСЗМ) денес потпиша меморандум за соработка со Советот за Унапредување и Надзор на Ревизијата на Република Македонија со цел на соработка помеѓу двете институции заради подобрување на капацитетот и квалитетот на ревизијата во државата. Само со квалитетна и...
Read more
Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија, г-дин Неби Хоџа, учествува во Енергетскиот Форум на Југоисточна Европа кој се одржув

Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија, г-дин Неби Хоџа, учествува во Енергетскиот Форум на Југоисточна Европа кој се одржув

Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија, г-дин Неби Хоџа, учествува во Енергетскиот форум на Југоисточна Европа кој се одржува во Солун на 7-ми Септември, 2018. Енергетскиот форум на Југоисточна Европа ќе ги собере клучните креатори на политики, регулатори, врвни пазарни играчи,...
Read more
Се оддржа четвртиот состанок на Управниот Одбор

Се оддржа четвртиот состанок на Управниот Одбор

Управниот одбор на Стопанската комора на Северо-Западна Македонија на четвртиот состанок дискутираше за барањата од членството испратени до разни државни институции, кои произлегуваат од потребите на пазарот, како и од одговорите добиени од истата. Исто така, беа разгледувани тековните активности на СКС...
Read more
Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија секогаш стои на располагање за нејзините членки

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија секогаш стои на располагање за нејзините членки

Со оглед на тоа дека СКСЗМ е секогаш блиску до бизнисите, би сакале да ве информираме дека сте добредојдени во нашите простории секој вторник, со почеток во 11:00 часот. Претсетаделот на СКСЗМ, г-дин Неби Хоџа ќе ве пречека на состаноци. Мисијата на оваа активност е да се постигне пореална слика и начин...
Read more
Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денеска одржа средба со претставници на Аmerican Chamber of Commerce – АМCHAM Македонија

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денеска одржа средба со претставници на Аmerican Chamber of Commerce – АМCHAM Македонија

Денес, во канцелариите на СКСЗМ, Претседателот Неби Хоџа ги прими Претседателот на Американската Комора на Македонија, г-дин Славко Пројкоски и Директорката г-ѓа Дијана Деспотов. На овој состанок беа разгледани активностите, плановите и идеите за развој и интензивирање на соработката помеѓу двете комори...
Read more
СКСЗМ одржа средба со Општина Тетово

СКСЗМ одржа средба со Општина Тетово

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија на чело со претседателот Г-дин Неби Хоџа заедно со претставници на бизнис заедницата членки на СКСЗМ, одржаа средба со Претседателката на Општина Тетово Г-ѓа Теута Арифи. Главните точки за кои се дискутираше на оваа средба беа: легализација на изградените...
Read more
СКСЗМ во големото семејство на УСАИД, – проектот за развој на деловниот екосистем

СКСЗМ во големото семејство на УСАИД, – проектот за развој на деловниот екосистем

СКСЗМ ги следи светските трендови и има за цел во иднина да направи  дигитализација на услугите, кои што ќе овозможат полесна комуникација помеѓу членовите. За оваа причина, денес беше потпишан договорот за грант со проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем, кој се стреми кон унапредувањето на...
Read more
Стопанска Комора на северо-западна Македонија е секогаш блиску до бизнисите

Стопанска Комора на северо-западна Македонија е секогаш блиску до бизнисите

20 Јули 2018 – Стопанската комора на Северо-Западна Македонија ја продолжува својата мисија да биде поблиску до бизнисите, да се запознае со вистинските проблеми со кои се соочуваат компаниите во секојдневно работење и да обезбеди совети и можности за подобро функционирање на бизнисите. Претседате...
Read more
Средба со Градоначалникот на Општина Струга и со Министерот за странски инвестиции

Средба со Градоначалникот на Општина Струга и со Министерот за странски инвестиции

20 Јули 2018 –  Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија ја посети Општина Струга, каде што одржа средба со градоначалникот г-дин Рамиз Мерко, Министерот за странски инвестиции г-дин Бардуљ Даути и со претставници од бизнис комунитетот во Струга, кои истовремено се и членки...
Read more
Реакција за Законот за спречување на перење пари и финансирање на тероризам

Реакција за Законот за спречување на перење пари и финансирање на тероризам

18 Јули 2018 – СКСЗМ денес одржа прес-конференција за Законот за спречување на перење пари и финансирање на тероризмот, каде што излезе со свои ставови по истражувањето спроведено од страна на секторот за Истражување и Анализа при СКСЗМ. СКСЗМ ја оценува високо работата на државните институции за...
Read more

Групација на Жени Претприемачи

Во рамки на Стопанската Комора на Северо – Западна Македонија функционира и Групацијата на  Жени Претприемачи. Оваа групација е формирана во мај 2014-та година. Најважната цел е соработката помеѓу понежниот пол со сите бизнис сфери. СКСЗМ има јасна цел со тоа што секогаш ќе најде нови начини на со...
Read more

Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија искажува длабока загриженост за сигурноста и безбедносната состојба во земјата

19 Јуни 2018 – Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија искажува длабока загриженост за сигурноста и безбедносната состојба во земјата, особено во Скопскиот и Полошкиот регион а поврзано со последните случувања каде неколку продажни места, односно маркети кои се лоцирани во населени места во...
Read more
Честит празникот Фитр Бајрам

Честит празникот Фитр Бајрам

Стопанската комора на Северозападна Македонија на сите граѓани од исламска вероисповест им го честита празникот Фитр Бајрам. На овој голем празник и фален кај нашиот Господ, се помолуваме сите заедно мирот, солидарноста, добрината и толеранцијата да бидат доблести на сите наши граѓани. Посакувамe милост...
Read more
СКСЗМ го промовираше агрегатниот веб портал www.biznisregulativa.mk

СКСЗМ го промовираше агрегатниот веб портал www.biznisregulativa.mk

13 Јуни 2018 – Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија  денес го промовираше агрегатниот веб портал www.biznisregulativa.mk. Ова е првиот веб портал во земјата каде претпријатијата ќе имаат можност на едно место да се информираат, прашаат и самооценуваат, преку уникатни алатки кои се соодвет...
Read more
СКСЗМ на конференција на Универзитетот “Мајка Тереза”

СКСЗМ на конференција на Универзитетот “Мајка Тереза”

13 Јуни 2018 – Извршниот директор на СКСЗМ, Дрилон Исени денеска присуствуваше на конференција на Универзитетот “Мајка Тереза” во Скопје, на која присуствуваше г-дин. Азиз Положани, проф. Оливер Шмит и проф. Георг Брасеур од Австриската академија на науките и Г-дин.Тримчев од Стопанска...
Read more
СКСЗМ организираше ифтарска вечер

СКСЗМ организираше ифтарска вечер

06 Jуни 2018 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија вчера ја организираше ифтарската трпеза во хотел New Star во Скопје. “Самиот месец на Рамазан претставува економски циклус, бидејќи во овој месец луѓето ја зголемуваат потрошувачката, помошта за сиромашните, што покажува поголем...
Read more
СКСЗМ ги поддржува компаниите во користењето на средствата од третиот столб

СКСЗМ ги поддржува компаниите во користењето на средствата од третиот столб

23 Мај 2018 – Со цел поддршка на компаниите во насока на зголемување на конкурентноста и користење на државните субвенции, Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија, во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој денес пред бизнисите го презентираа последниот јавен повик, објавен како дел...
Read more
Информативна сесија за идниот развој на туризмот и угостителството во регионот

Информативна сесија за идниот развој на туризмот и угостителството во регионот

16 мај 2018 – Стопанска комора на Северо-западна Македонија, по вчерашната презентација во Скопје, денеска во Охрид  организираше информативна сесија на истата тема “Потребата од промена на развојната програма во областа на класификација и стандардизација во туризмот и угостителството”...
Read more
Честитки за светиот месец Рамазан!

Честитки за светиот месец Рамазан!

По повод почетокот на месецот Рамазан, Стопанска  комора на Северо-западна Македонија ги пренесува најскриените честитки, за овој месец да биде  месец на меѓусебна милост, месец  на простување и разбирање, месец на морално, духовно и физичко подигнување, за успешно справување со предизвиците што нè очек...
Read more
Честитки за светиот месец Рамазан!

Честитки за светиот месец Рамазан!

По повод почетокот на месецот Рамазан, Стопанска  комора на Северо-западна Македонија им честита на муслиманските верници, за овој месец да биде  месец на меѓусебна милост , месец  на простување и разбирање, месец на моралнo, духовнo и физичко подигнување, за успешно справување со предизвиците што нè оч...
Read more
Класификација и стандардизација на законите за туризам и угостителство

Класификација и стандардизација на законите за туризам и угостителство

15 мај 2018 – Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа инфо сесија на тема „Потреба од промена на развојната програма во делот на класификацијата и стандардизацијата во туризмот и угостителството“. Настанот беше наменет за сите микро, мали и средни претпријатија кои се сооч...
Read more
Даути Комерц ја проширува својата дејност во Црна Гора

Даути Комерц ја проширува својата дејност во Црна Гора

13 Mај 2018 – Стопанската комора на Северозападна Македонија учествуваше на свеченото отворање на новиот објект на компанијата Даути Комерц во Туз (Подгорица, Црна Гора), инвестиција од 3,5 милиони евра за проширување на трговската мрежа и отворање нови работни места во овој регион. Во своето обра...
Read more
Бизнис заедницата, за прв пат потпишаа меморандум за јавен – приватен дијалог со Владата

Бизнис заедницата, за прв пат потпишаа меморандум за јавен – приватен дијалог со Владата

09 Мај 2018 – Стопанска комора на Северо-Западна Македонија, заедно со другите стопански комори во земјата партнери во проектот на УСАИД “Партнерство за подобра бизнис регулатива”, денеска потпишаа меморандум за соработка за создавање на јавен – приватен дијалог со Владата на Република Македонија. За пр...
Read more
Заменик-премиерот Анѓушев се сретна со стопанственици од Полошкиот регион

Заменик-премиерот Анѓушев се сретна со стопанственици од Полошкиот регион

07 Мај 2018 – Над 50 тина претставници на бизнисот од Полошкиот регион се сретнаа денес во просториите на Универзитетот на Југоисточна Европа со заменик на претседателот на Владата на Република Македонија, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори Кочо Анѓушев. За време на ов...
Read more
СКСЗМ учествува на Саемот на кариера

СКСЗМ учествува на Саемот на кариера

24 Април 2018 – Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија и оваа година продолжува да учествува на Саемот на Кариера кој се одржа  во просториите на ЈИЕУ. Саемот за кариера е добра можност за студентите да се сретнат со потенцијалните работодавци. Овој саем служи како извор на информации за можности...
Read more
Во рамките на СКСЗМ беше формиран Клуб на индустриски производители

Во рамките на СКСЗМ беше формиран Клуб на индустриски производители

24 Aприл 2018 – Денес во просториите на СКСЗМ се одржа првиот состанок на иницијативниот совет за основање на Клуб на индустриски производители. Целта на основањето на овој клуб е да се соберат сите производители на едно место, со цел на поорганизиран начин да ги насочат проблемите и пречките со к...
Read more
Придобивките  од германската експертиза за компаниите

Придобивките од германската експертиза за компаниите

23 Aприл 2018 – Извршниот директор на Стопанската комора на Северозападна Македонија, Дрилон Исени, имаше средба со координаторот на проектот за високи експерти за Југоисточна Европа, Ања Весели, и одговореното лице  за овој проект Рамадан Абдулаи од Германската стопанска комора во Македонија, кад...
Read more
Светските трендови како основа за зголемување на инвестициите во агро-бизнис секторот

Светските трендови како основа за зголемување на инвестициите во агро-бизнис секторот

23 април 2018  – Стопанската комора на Северо-Западна Македонија во соработка со Стопанската комора на Македонија, Стопанската комора за информатичка технологија и комуникација (МАСИТ),  Сојузот на стопанските комори на Македонија и ЕПИ Центар Интернационал денеска во Велес организираа економски ф...
Read more
СКСЗМ ќе ја  следи спроведувањето на третиот столб на Планот за економски раст

СКСЗМ ќе ја следи спроведувањето на третиот столб на Планот за економски раст

23 април 2018  – По барање на СКСЗМ до Владата за формирање на работна група која од блиску ќе го следи спроведувањето на Третиот столб предвиден во Планот за економски раст на Република Македонија, Владата на Република Македонија ги презеде првите чекори. Така, Владата го разгледа барањето и доне...
Read more
Загриженоста на бизнисите од Гостивар

Загриженоста на бизнисите од Гостивар

19 Април 2018 – Денеска Стопанската комора на Северо-Западна Македонија, продолжи со средбите со бизнисмените од Гостивар и околината. На овие состаноци беше дискутирано што може да се направи за да се постигнат поголеми резултати и поголема поддршка со услугите кои ги нуди Комората. Бизнисите ја ценеа...
Read more
СКСЗМ поблиску до проблемите на бизнис заедницата во Куманово

СКСЗМ поблиску до проблемите на бизнис заедницата во Куманово

10 Aприл 2018 – Ова година Стопанската комора на Северо-Западна Македонија започна со нова активност наречена Roadshow на СКСЗМ. Целта на овој Roadshow е претставниците на СКСЗМ да се сретнат со компаниите-членки и да бидат поблиску до бизнисите за да ги видат проблемите со кои се соочуваат за вре...
Read more
Вториот состанок на Управниот Oдбор

Вториот состанок на Управниот Oдбор

05 Април 2018 – Стопанската комора на Северо-Западна Македонија на вториот состанок на Управниот Oдбор го дискутираше  концептот на степенување на членарината, која од оваа година ќе се заснова врз база на годишниот обрт на компаниите. Оваа година Комората го ажурираше портфолиото на услугите, кои...
Read more
Дебата за утврдување на приоритетите за економски развој во Македонија

Дебата за утврдување на приоритетите за економски развој во Македонија

04 Април 2018  – Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија Неби Хоџа денеска учествуваше на дебатата организирана од Државниот Универзитет на Тетово на тема  “Утврдување на приоритетите за економски развој во Република Македонија”. На оваа дебата присуствуваа уни...
Read more
Конференција: Управување со јавните финансии и економскиот  раст

Конференција: Управување со јавните финансии и економскиот раст

02 април 2018 – Претседателот на Стопанската комора на Северо-западна Македонија, Неби Хоџа, денеска учествуваше на одбележувањето на првиот ден од одобрувањето на Првиот буџет на Република Македонија на 2 април 1992 година. По тој повод, Министерството за финансии ја организираше Првата годишна к...
Read more
Се постави камен-темелникот на фабриката Aлуформ Брути

Се постави камен-темелникот на фабриката Aлуформ Брути

31 март 2018 – Денес, претседателот на Стопанската комора на Северо-Западна Македонија, Неби Хоџа, учествуваше во поставувањето на камен темелите на новата фабрика Алуформ Брути. Ова е инвестиција од околу 7 милиони евра за фабрика за производство на алуминиумски сендвич панели. Се очекува за пома...
Read more
Финансиска поддршка за мали и средни претпријатија

Финансиска поддршка за мали и средни претпријатија

29 март 2018 – Стопанската комора на Северо-Западна Македонија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој денеска им ги претстави на претпријатијата мерките од планот за економски раст од Третиот столб, кои се занимаваат со финансиска поддршка на микро, мали и средни претпријатија . Ме...
Read more
Законски одредби во областа на животната средина во функција на компаниите

Законски одредби во областа на животната средина во функција на компаниите

28 март 2018  – Стопанската комора на Северо-западна Македонија денес во Дебар организираше информативна сесија на тема “Законоските прописи во областа на животната  средина во фунскија на  развојот, промоцијата и конкурентноста на компаниите” . Целта на ова информативна сесија е да се...
Read more
Eкономски форум: македонската економија меѓу визијата и дилемата

Eкономски форум: македонската економија меѓу визијата и дилемата

28 Март 2018 – Денеска во Скопје се организираше економски форум на тема “Македонаската економија меѓу визијата и дилемата – предизвиците на економските политики” Целта на овој форум е да се поттикнува  економска дебата за главните предизвици  на економските политики во земјата. За време на форумот , ди...
Read more
Oглас за потенцијални корисници на ко-финансирани консултантски услуги

Oглас за потенцијални корисници на ко-финансирани консултантски услуги

О Г Л А С за потенцијални корисници на ко-финансирани консултантски услуги од делот на стручните работи за безбедност при работа, согласно Законот за безбедност и здравје при работа   Проектот финансиран од УСАИД – „Партнерство за подобра бизнис регулатива”, кој се имплементира од страна на Е...
Read more
Обука за законската регулатива на животната средина во функција на развојот, промовирањето и конкурентноста на компаниите

Обука за законската регулатива на животната средина во функција на развојот, промовирањето и конкурентноста на компаниите

15 Март 2018 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денеска организираше информативна средба во врска со законската регулатива во областа на животната средина во функција на развојот, промовирањето и конкурентноста на компаниите. На средбата учествуваа претставници од Министерството за животн...
Read more
Обука за законската регулатива на животната средина во функција на развојот, промовирањето и конкурентноста на компаниите

Обука за законската регулатива на животната средина во функција на развојот, промовирањето и конкурентноста на компаниите

15 Март 2018 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денеска организираше средба за информации во врска со законската регулатива во областа на животната средина во функција на развојот, промовирањето и конкурентноста на компаниите. На средбата учествуваа претставници од Министерството за живот...
Read more
Алтернативни можности за финансирање на средните и малите претпријатија

Алтернативни можности за финансирање на средните и малите претпријатија

14 Март 2018 – На средбата со директорот на проектот спроведен од страна на УСАИД за Факторинг, г. Ловре Ристевски, претседателот на СКСЗМ г-дин Неби Хоџа дискутираа во врска со зголемувањето на конкурентноста на средните и малите претпријатија, и проширување на нивните можности преку користење на алтер...
Read more
Алтернативни можности за финансирање на средните и малите претпријатија

Алтернативни можности за финансирање на средните и малите претпријатија

14 Март 2018 – На средбата со директорот на проектот спроведен од страна на УСАИД за Факторинг, г. Ловре Ристевски, директорот на СКСЗМ г-дин Неби Хоџа дискутираа во врска со зголемувањето на конкурентноста на средните и малите претпријатија, и проширување на нивните можности преку користење на алтернат...
Read more
Oбуки за стручно усовршување за безбедност при работа

Oбуки за стручно усовршување за безбедност при работа

13 Март 2018 –  Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денес и утре организира дводневна обука за стручно усовршување за правни субјекти кои имаат овластување за вршење на стручни работи за безбедност при работа, согласно Законот за безбедност и здравје при работа. СКСЗМ следејќи ги своит...
Read more
СКСЗМ на официјална посета кај претседателот на Република Албанија Илир Мета

СКСЗМ на официјална посета кај претседателот на Република Албанија Илир Мета

12  Март 2018 – Бизнис делегацијата на СКСЗМ предводена од претседателот Неби Хоџа, Клубот на производители од Косово и Сојузот на производители од Албанија, денеска одржаа официјална посета во Албанија . После церемонијата на пречекување од страна на претседателот на Република Албанија Илир Мета, претс...
Read more
Доделени грантови за НВО во рамките на проектот “Различноста е во мода – промоција на мултикултурализмот на локално ниво”

Доделени грантови за НВО во рамките на проектот “Различноста е во мода – промоција на мултикултурализмот на локално ниво”

08 Maрт 2018 – Во рамките на проектот  “Различноста е во мода – промоција на мултикултурализмот на локално ниво” кој го спроведува Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија во соработка со Асоцијацијата за демократски иницијативи (АДИ) и Флоренс Најтингел, беа доделени гран...
Read more
СКСЗМ бара мерки за мотивирање на дијаспората да инвестира во Македонија

СКСЗМ бара мерки за мотивирање на дијаспората да инвестира во Македонија

08 Март 2018 – СКСЗМ на денешниот состанок со министерот Крешник Бектеши ги дискутираше мерките за финансиска поддршка на инвестициите, мерки кои што се многу важни за бизнисот и економијата во општо. Овиe мерки овозможуваат ист третман за сите инвеститори и притоа додаде дека Владата ќе бара начин да г...
Read more
Зголемување на економската соработка и размена на искуства со германските компании

Зголемување на економската соработка и размена на искуства со германските компании

23 Февруари 2018 – Претседателот на Стопанската Kомора на Северо-Западна Македонија, Неби Хоџа, денеска ја пречека бизнис делегацијата од Германија предводена од Stephanie Sieg – Tirana Business Park, во соработка со Фатос Мустафа, Претседател на ФМ Консултинг од Тирана. Дел од оваа делегација беа претс...
Read more
Бизнисите дискутираа за реформите за јавни набавки

Бизнисите дискутираа за реформите за јавни набавки

22 Февруари 2018 – Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива во соработка со Министерството за финансии на Република Македонија и Бирото за јавни набавки на РМ, организираа информативен настан за јавните набавки на  тема “Реформи во јавните набавки со посебен осврт на нацрт тексто...
Read more
СКСЗМ со став за Законот за финансиска поддршка на инвестициите

СКСЗМ со став за Законот за финансиска поддршка на инвестициите

21 Февруари 2018 – СКСЗМ на денешната прес конференција позитивно го оцени транспарентниот пристап на Владата за донесување на Законот за финансиска поддршка на инвестициите важен за бизнисот и за економијата во општо. СКСЗМ ја презентираше иницијалната проценка, а нивните препораки во консултација со ч...
Read more
Бизнисите ги разгледуваат можностите за соработка со Бугарија

Бизнисите ги разгледуваат можностите за соработка со Бугарија

17 февруари 2018 – Стопанската комора на Северо-Западна Македонија, во соработка со другите комори во земјата, денес организираа средба со претседателот на Република Бугарија г-дин Румен Радев, кој од вчера е во дводневна официјална посета на Република Македонија на покана на претседателот на Репу...
Read more
СКСЗМ ја додели наградата „Претприемач на годината“

СКСЗМ ја додели наградата „Претприемач на годината“

19 Декември 2017 – Традиционално, и годинава Сојузот на стопанските комори на Македонија, Македонската развојна фондација за претпријатија, Стопанската комора на северозападна Македонија, Националниот центар за развој на иновации и претприемачко учење ја доделија престижната награда „Претприемач н...
Read more
СКСЗМ ги прогласи 100-те најдобри компании во Македонија

СКСЗМ ги прогласи 100-те најдобри компании во Македонија

30 Ноември 2017  – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денес ги објави најдобрите албански компании во Македонија. Овој проект се реализира по седми пат и се прави избор на најмоќните компании во изминатата година кои имаат постигнато одредени перформанси и продолжуваат со постигнување на по...
Read more
СКСЗМ одржа форум за регулативата во градежниот сектор

СКСЗМ одржа форум за регулативата во градежниот сектор

14 Ноември 2017 – Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија во рамките на проектот  Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа форум за прописите кои влијаат на полето на просторно планирање, градежното земјиште и градежните работи, нагласувајќи ги предизвиците со кои се соочуваат градежни...
Read more
GGA: Најдобри практики на водење бизнис од страна на искусни претприемачи

GGA: Најдобри практики на водење бизнис од страна на искусни претприемачи

19 Октомври 2017 – Групацијата на Бизнис Жени (ГБЖ) при Стопанската комора на Северо-Западна Македонија денеска во рамки на одбележувањето на Меѓународниот ден на руралната жена го посети Куманово и претпријатијата водени од жени. Жените од овој регион се занемарени, особено оние што доаѓаат од ру...
Read more
СКСЗМ заедно со бизнис лидерите на Скопскиот регионален самит

СКСЗМ заедно со бизнис лидерите на Скопскиот регионален самит

16 Oктомври 2017 – Стопанската Kомора на Северо-Западна Македонија денес и утре претставена од претседателот Неби Хоџа е дел од регионалниот Самит 100, на кој присуствуваа над 150 бизнис лидери од Југоисточна Европа и Западен Балкан, министри и претставници од Европската унија. “Самит 100...
Read more
Финансискиот караван на СКСЗМ

Финансискиот караван на СКСЗМ

10 Oктомври 2017 –  Стопанската комора на Северозападна Македонија е свесна за тешкиот пристап до финансиски средства, што претставува сериозна пречка за малите и средните претпријатија и, следствено, фактор кој го забавува растот и економскиот развој на земјата, оваа година за прв пат го организи...
Read more
СКСЗМ на Б2Б средби во Унгарија

СКСЗМ на Б2Б средби во Унгарија

09.10.2017 –  Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија од 9-ти до 10-ти Октомври 2017 одржува  Б2Б средби во Будимпешта во Унгарија со иницијатива на потпретседателката на Групацијата на Бизнис Жени при СКСЗМ, Мерита Рамадани Алими. Делегацијата на СКСЗМ е предводена од претседателот Неби Х...
Read more
СКСЗМ продолжува со својата поддршка за опоравување на бизнисите од регионот на Сингелиќ

СКСЗМ продолжува со својата поддршка за опоравување на бизнисите од регионот на Сингелиќ

03 Октомври 2017 – Делегација на Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија предводена од Неби Хоџа, реализираа средба со претседателот на Владата на РМ Зоран Заев и претставниците на компаниите погодени од минатогодишните поплави во Стајковци, Сингелиќ и Арачиново. СКСЗМ во тој период беше акт...
Read more
Обука за застапување и лобирање – техники за успешен бизнис

Обука за застапување и лобирање – техники за успешен бизнис

29 Септември 2017 – Стопанската Комора на Северо – Западна Македонија во рамките на проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива, со соработка со МАСИТ, Стопанска комора на Македонија и Епи Центар Интернационал, вчера и денеска организираа обука за Застапување и лобирање – крадење на...
Read more
СКСЗМ беше почестена со признание за својот придонес во туризмот за 2017 година

СКСЗМ беше почестена со признание за својот придонес во туризмот за 2017 година

27 септември 2017 – Министерството за економија оваа година, во чест на Светскиот ден на туризмот, им се заблагодари на најуспешните во туристичкиот сектор: хотели, ресторани, туристички агенции, туристички манифестации, најубавите плажи, како и во областа на соработка со факултетите и стопанските...
Read more
СКСЗМ: Предизвиците во секторот за Информатички технологии и комуникации во Македонија

СКСЗМ: Предизвиците во секторот за Информатички технологии и комуникации во Македонија

26 Септември 2017 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија во соработка со МАСИТ, Стопанската комора на Македонија и Епи Центар Интернационал денес го организираа форумот Регулатива на работните односи и пазарот на труд во ИКТ секторот во рамки на Проектот на УСАИД – Партнерство за подобр...
Read more
СКСЗМ: Презентациски состанок за Програмата за стипендирање oд Chevening

СКСЗМ: Презентациски состанок за Програмата за стипендирање oд Chevening

20 Септември 2017 – Денес Стопанската комора на северо-западна Македонија ја посети службеникот за меѓународна соработка г-ѓа Џозелин Смит. Г-ѓа Смит ја презентираше програмата која ја нуди Велика Британија преку Чивнинг стипендијата, со која обезбедува целосно финансирање како одлична можност за...
Read more
СКСЗМ со став за првите 100 дена владеење на новата Влада

СКСЗМ со став за првите 100 дена владеење на новата Влада

11 Септември 2017 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија како и секогаш ги следи настаните кои се од интерес за бизнисот, и по тој повод денес на прес конференцијата го презентираше нивниот став за првите 100 дена владеење на новата Влада. И овој пат на конструктивен начин, ги соопшти нивните...
Read more
СКСЗМ во соработката на УСАИД за Соработка, Учење и Адаптирање (СУА)

СКСЗМ во соработката на УСАИД за Соработка, Учење и Адаптирање (СУА)

07 Септември 2017 – Стопанска Комора на Северо – Западна Македонија, представена од Дрилон Исени, извршен директор на СКСЗМ од 06 до 08 Септември 2017 година, е учесник на работилницата организирана од УСАИД под рамките на УСАИД Соработка, Учење и Адаптирање (СУА) во Белград, Србија. Во текот на о...
Read more
СКСЗМ во посета на Израел – Интензивирање на економската соработка меѓу Израел и Македонија

СКСЗМ во посета на Израел – Интензивирање на економската соработка меѓу Израел и Македонија

04 септември 2017 – Со покана на израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху, претседателот на Стопанската комора на Северо-Западна Македонија Неби Хоџа и заменик-председателот Менди Чира, во периодот 02-04 септември 2017 година, заедно со премиерот на Република Македонија, Зоран Заев се во официјална посета...
Read more
Реакција по повод обраќање на Претседателот Иванов на 18 Август – Денот на Армијата

Реакција по повод обраќање на Претседателот Иванов на 18 Август – Денот на Армијата

25 Aвгуст 2017 – Стопанската Комора на северозападна Македонија во заштита на интересите на бизнис заедницата која ја претставува, во ниеден случај не го оспорува фактот дека Армијата треба да биде во функција на одбрана на границите, територијалниот интегритет и суверенитет на државата и да работи кон...
Read more
Средба со Американско-израелската стопанска комора: дијаспората со висок потенцијал за инвестирање во Македонија

Средба со Американско-израелската стопанска комора: дијаспората со висок потенцијал за инвестирање во Македонија

23 Август 2017 – Претседателот на Стопанската комора на Северо-Западна Македонија, Неби Хоџа оствари средба со членот на одборот на Американско – Израелската Стопанската комора, Мамут Скендери. На овој состанок беше разговарано за активности, планови и идеи за развој на соработката со домашн...
Read more
СКСЗМ одржа работна средба со претседателот на Владата и владиниот кабинет на Република Македонија

СКСЗМ одржа работна средба со претседателот на Владата и владиниот кабинет на Република Македонија

27 Јули 2017 – Со цел разменување на идеи и размислување, како и информирање за програмата за економски реформи на новата Влада за создавање на подобра бизнис клима и еднакви можности за сите кое ќе допринесе во изградување на лојалност и зајакнување на конкурентската предност на компаниите на пазарот,...
Read more
СКСЗМ на состанок со Италјанскаката Комора за можностите за соработка

СКСЗМ на состанок со Италјанскаката Комора за можностите за соработка

11 Јули 2017 – Стопанска Комора на Северо – Западна Македонија денеска имаше средба со делегацијата на Италјанската Комора, каде имаа можност да разговараат околу соработката помеѓу членките на девете Комори. Врз основата на искуството на активноста за развој на бизнисот помеѓу Макеоднија и Италија да с...
Read more
ИЗВЕСТУВАЊЕ за измама на интернет

ИЗВЕСТУВАЊЕ за измама на интернет

Ве известуваме дека во случај ако добиете е-маил од EU Business Register со формулар  за регистрација  во база на податоци, се работи за измама. Во формуларот пишува дека “Updating is free!” (Ажурирањето е бесплатно), но со потпишување и пополнување на формуларот (или сличен на тој) Вие се о...
Read more
Конференција: Можности и предизвици за рециклирање на текстилниот отпад.

Конференција: Можности и предизвици за рециклирање на текстилниот отпад.

29 Jуни 2017 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија во соработка со ЕПИ Центар, Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ и Стопанска комора на Македонија во рамките на проектот на УСАИД “Партнерство за подобра бизнис регулатива” денес ја организираа конференци...
Read more
Групацијата на Бизнис Жени при СКСЗМ: Размена на искуства со жените претприемачи од Косово

Групацијата на Бизнис Жени при СКСЗМ: Размена на искуства со жените претприемачи од Косово

22 Јуни 2017 – Групацијата на Бизнис Жени при Стопанската комора на Северо – Западна Македонија, во соработка со Здружението на жени Women 4 Women од Приштина, денес одржаа средба со жените претприемачи од Македонија и делегација од 40 учеснички од Косово, од бизнис и невладиниот сектор. Гостите ги позд...
Read more
Унгарските компании ги презентираа најновите методи за чистење на отпадни води и вода за пиење

Унгарските компании ги презентираа најновите методи за чистење на отпадни води и вода за пиење

15 Jуни 2017 – Стопанската комора на Северо-Западна Македонија во соработка со компаниите „SZABADICS“, “HIDROFIT”, “INWATECH” од Р. Унгарија организираа бесплатна презентација за проектните решенија за чистење на отпадни води, вода за пиење, арсен и вакум канализации, можност за финансирање на пре...
Read more
СКСЗМ и Стопанската комора на Унгарија во РМ потпишаа меморандум за соработка

СКСЗМ и Стопанската комора на Унгарија во РМ потпишаа меморандум за соработка

14 Јуни 2017 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија и Трговската комора на Унгарија во Република Македонија денес потпишаа меморандум за соработка. Земајќи го предвид фактот за натамошен развој на стопанската дејност на северозападниот регион на Македонија и потребата за натамошно продо...
Read more
СКСЗМ ja организираше ифтарската трпеза

СКСЗМ ja организираше ифтарската трпеза

09 Јуни 2017 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија синоќа ја организираше ифтарската вечера во New Star по повод светиот месец Рамазан, кaде на едно место ги соединува претставниците на државните институции и личностите од јавниот живот со бизнис заедницата. Неби Хоџа во својот говор и...
Read more
СКСЗМ со предлог кандидат за вице премиер

СКСЗМ со предлог кандидат за вице премиер

20 Мај 2017 –  Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија на денешната конференција му честита  на господинот Зоран Заев  за  добивање на мандатот за составување на Владата на Република Македонија. СКСЗМ е уверена дека под решителното водство на новата влада ќе се решат предизвиците кои  претст...
Read more
Нови можности за успех на младите и жените

Нови можности за успех на младите и жените

18 Maj 2017– Водејќи се од идејата дека на одредени групи граѓани им е потребен поттик за креирање и создавање успешни бизнис приказни, од денеска, почна со работа новиот Create Hub во Македонија, отворен во рамки на Стопанската Комора на Северо- Западна Македонија. Главна цел на овој ХАБ е да даде можн...
Read more
СКСЗМ на студиска посета во Тирана

СКСЗМ на студиска посета во Тирана

11 Мај 2017  – Стопанската Комора на Северозападна Македонија и Групацијата на Бизнис Жени при СКСЗМ реализираа студиска посета на бизнис инкубаторите кои оперираат во Албанија, односно во Тирана, Ecosystem Tirana – Innovation Hub Albania и Yоnus Social Business Balkans. Ова посета се реализираше во сор...
Read more
Караванот на СКСЗМ во Тетово

Караванот на СКСЗМ во Тетово

11 Мај 2017  – Со денешната средба со компаниите од Teтово, Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија ја оддржа и последната средба со компаниите во рамките на шесттиот Караван на СКСЗМ во периодот Април – Maј 2017, каде што ги посети бизнисите во различни градови од Македонија (Гостивар, Куманово...
Read more
Инфо сесија на тема: Преку коучинг програма до раст на бизнисот!

Инфо сесија на тема: Преку коучинг програма до раст на бизнисот!

20 Aприл 2017  – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија во соработка со Програмата за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ) на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), имплементирана од страна на Swisscontact и PREDA Plus денес организираа инфо сесија на тема: „Преку коучинг про...
Read more
Карaванот на СКСЗМ денеска започна со посета на бизнисите во Гостивар

Карaванот на СКСЗМ денеска започна со посета на бизнисите во Гостивар

13 Aприл 2017  – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија за да биде поблиску до бизнисите од 2012 година секоја година го организира “Караванот на Комората”, при што преку остварување на директен контакт со бизнисите одблиску се запознава со проблемите на нејзините компании членки со кои тие се...
Read more
Јавен повик – Ревизија на финансиските извештаи

Јавен повик – Ревизија на финансиските извештаи

Јавен повик Набавувач 1.1. Набавувач: Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија 2. Предмет на набавка 2.1. Ревизија на финансиските извештаи за 2016 година на Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија. 2.2. Предметот на набавка не е делив. 2.3. Повикот е отворен, со право на учество на сите дома...
Read more
Групацијата на Бизнис Жени – Размена на искуства со косовските компании од секторот на дизајн

Групацијата на Бизнис Жени – Размена на искуства со косовските компании од секторот на дизајн

30 Mарт 2017 – Како дел од активностите за промовирање на претприемништвото, Стопанската комора на Северо-Западна Македонија, во соработка со Empower Kosovo и Kosovo Apparel  Marketing Association – KAMA  денеска одржa Б2Б средби со компаниите од секторот на дизајн во Центарот за Развој на Б...
Read more
Информативна средба со компании од Тетово за даночна и царинска политика

Информативна средба со компании од Тетово за даночна и царинска политика

Проектот УСАИД – Партнерството за подобра бизнис регулатива, одржува серија на информативни настани со цел да се презентираат постоечките прописи и законски барања кои влијаат на малите и средните претпријатија (МСП). Помеѓу 22 Март и 7 јуни проектот ќе организира 18 инфо сесии во земјата, со фокус на р...
Read more
Информативната сесија за работни односи, заштита при работа и законот за здравствено осигурување

Информативната сесија за работни односи, заштита при работа и законот за здравствено осигурување

22 Март 2017 – Партнерството за подобра бизнис регулатива, одржува серија на информативни настани со цел да се презентираат постоечките прописи и законски барања кои влијаат на малите и средните претпријатија (МСП). Помеѓу 22 Март и 7 јуни проектот ќе организира 18 инфо сесии во земјата, со фокус...
Read more
СКСЗМ го промовира претприемништвото кај младите

СКСЗМ го промовира претприемништвото кај младите

21 Март 2017 – Стопанската Kомора на Северо-Западна Македонија денес ја посетија делегација на средношколци и професори  од Белгија (координатор на проектот), Германија, Шпанија, Франција, Италија, Шведска, Унгарија и Македонија. СКСЗМ како промотор на претприемништвото, иновативноста, конкурентноста, о...
Read more
СКСЗМ ги поддржува новите start-up компании

СКСЗМ ги поддржува новите start-up компании

27 Февруари 2017 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој денеска организираше презентација за четвртиот повик за  инстументите за кофинансирање на грантови за новите компании start-up i spin-off и грантови за кофинансирање и заеми за комер...
Read more
OEMVP со стратегија за мултикултурен дијалог

OEMVP со стратегија за мултикултурен дијалог

16 Февруари 2017 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија реализираше состанок со локалните групи во општина Маврово и Ростуше, Куманово и Струга. На овие состаноци се дискутираше за стратегијата за мултикултурен дијалог. Студија за мултикултурализмот и меѓуетничките односи во овие општин...
Read more
СКСЗМ: Прес конференција –  Што предвидуваме за 2017 година?

СКСЗМ: Прес конференција – Што предвидуваме за 2017 година?

30 Декември 2016 –Со завршување на годината, СКСЗМ се навраќа уште еднаш на 2016 година со цел да се има увид на тоа што е направено во оваа година што ја оставаме зад нас и предизвиците што не чекаат во идната година. СКСЗМ оваа година бележи јубилеј од една декада постоење, декада во која созреавме .....
Read more
СКСЗМ и Кариера.мк со нова платформа за развој на човечки ресурси

СКСЗМ и Кариера.мк со нова платформа за развој на човечки ресурси

28 Декември 2016 – во просториите на СКСЗМ се потпиша Меморандум за соработка помеѓу СКСЗМ и сервисот за развој на човечки ресурси Кариера.мк. Оваа соработка има за цел промовирање, развој и континуирана едукација од областа управување и развој со човечки ресурси, а во согласност со заедничките ин...
Read more
Доделени наградите за Претприемач на годината  2016

Доделени наградите за Претприемач на годината 2016

28 Декември 2016 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија ги додели наградите за претприемач на годината 2016, настан кој оваа година одбележа 10 години, и беа прогласени најуспешните претприемачи на микро и мали претпријатија во Македонија. СКСЗМ настанот го организира во соработка со Фо...
Read more
Даути Комерц и Пoфикс наградени со “Superbrand”

Даути Комерц и Пoфикс наградени со “Superbrand”

22 Декември 2016 -Компании, личности и производи вчера беа прогласени за Супербрендови во Македонија. Признанијата за најсилните пазарни марки во земјава за 2015 и 2016 година ги додели Superbrands меѓународната организација во Македонија. Oваа меѓународна организација во Македонија за прв пат го додели...
Read more
Официјално претставување на проектот на УСАИД – Партнерство за подобра бизнис регулатива

Официјално претставување на проектот на УСАИД – Партнерство за подобра бизнис регулатива

19 Декември 2016  –Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија го претстави својот проект – Партнерство за подобра бизнис регулатива, проект кој е финансиран од УСАИД и истиот го имплементира заедно со другите две комори Стопанската Комора на Македонија и Стопонска комора за информатички и комуникацис...
Read more
СКСЗМ ги прогласи 100-те најдобри компании во Македонија

СКСЗМ ги прогласи 100-те најдобри компании во Македонија

15 Декември 2016  – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денес ги објави најдобрите албански компании во Македонија. Овој проект се реализира по шести пат и се прави избор на најмоќните компании во изминатата година кои имаат постигнато одредени перформанси и продолжуваат со постигнување на п...
Read more
Специално издание на  Economicus!

Специално издание на Economicus!

09 Декември 2016 – Во пресрет на предвремените парламентарни избори и по претходните консултативни состаноци со политичките партии во врска со економските платформи, Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија го објави специјалното издание на Economicus каде што е направена споредба на сите п...
Read more
СКСЗМ на средба со Движењето БЕСА

СКСЗМ на средба со Движењето БЕСА

01 Декември 2016  – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денеска оствари средба со претставниците на Движењето Беса каде се дискутираше за економската платформа на Комората и на можностите за подобрување на бизнис климата во земјата. Бизнисите се главни генератори на вработување и од Комората...
Read more
СКСЗМ ја претстави својата платформа за економски развој пред Алијансата за Албанците

СКСЗМ ја претстави својата платформа за економски развој пред Алијансата за Албанците

28 Ноември 2016  – На денешната средба со Алијансата за Албанците, Стопанската Комора на Северо-Западна ја презентираше својата платформа за економски развој. СКСЗМ бара политичките партии да се ангажираат за развојот на бизнисот и економијата, односно прифаќање на предложените мерки на Комората. Една о...
Read more
СКСЗМ ја презентираше економската платфрома пред СДСМ

СКСЗМ ја презентираше економската платфрома пред СДСМ

24 Ноември 2016  – На консултативните состаноци што Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија ги спроведе со претставниците на политичките партии за својата економска платформа, се идентификуваа политиките насочени кон решавање на економските проблеми во земјата. Имајќи го предвид ова, СКСЗМ подго...
Read more
СКСЗМ: Бизнис заедницата не е доволно вклучена во процесот на креирање политики

СКСЗМ: Бизнис заедницата не е доволно вклучена во процесот на креирање политики

11 Ноември 2016 – СКСЗМ на денешната прес-конференција излезе со својот став вo oднoс на прогрес-извештаjoт за напредокот на Македонијa за членство во Европската унија во процесот на проширување. Овој извештај како никогаш досега ги отсликува ставовите на Стопанската комора на Северо-Западна Макед...
Read more
Презентација на регионалниот пат Непроштено – Слободна Економска Зона (како јавно-приватно партнерство) и отворање на царинскиот терминал на граничниот премин Јажинце

Презентација на регионалниот пат Непроштено – Слободна Економска Зона (како јавно-приватно партнерство) и отворање на царинскиот терминал на граничниот премин Јажинце

09 Октомври 2016 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија поттикната од тесната соработка што ја има со локалните самоуправи во Полошкиот регион како и стопанствениците што гравитираат во овој регион, го презентираа регионалниот пат село Непроштено – Слободна Економска Зона (како јавно-пр...
Read more
СКСЗМ со конкретни предлози за економската платформа

СКСЗМ со конкретни предлози за економската платформа

03 Ноември  2016 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денес одржа средба со Министерот за Финансии Кирил Миновски, Министерот за Транспорт и Врски Владо Мисајловски и заменик Министерот за Економија Христијан Делев. На денешната средба се дискутираше за прашањата поврзани со економскиот раз...
Read more
СКСЗМ: Работилница за можностите што Националната агенција ги нуди за развој на бизнис заедницата

СКСЗМ: Работилница за можностите што Националната агенција ги нуди за развој на бизнис заедницата

  03 Ноември 2016 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија во соработка со Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, денес организираа работилница на која ги претставија програмите на „Еразмус плус 2014-2020“ и европските иницијативи „Еуропас“ , „Евридика“ , еТвинин...
Read more
СКСЗМ на Економската Конференција Мontenegro 2016

СКСЗМ на Економската Конференција Мontenegro 2016

27 Oктомври 2016 – Претседателот на Стопанската Kомора на Северо-Западна Македонија Неби Хоџа и Претседателот на Собранието Касам Зендели денеска и утре ќе бидат дел од Економската Конференција Мontenegro 2016 за развој на Западен Балкан, која се одржува во Будва. Оваа конференција е во организаци...
Read more
Средба со Дополнителнот заменик министер за финансии Кире Наумов

Средба со Дополнителнот заменик министер за финансии Кире Наумов

26 Oктомври 2016 – Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија Неби Хоџа оствари средба  со Дополнителен заменик министер за финансии Кире Наумов. На средбата се разговараше за актуелната политичка состојба и проблемите со кои се соочуваат членките на Комората, поврзани со дејствува...
Read more
Манифестација „Денови на Чаршијата„

Манифестација „Денови на Чаршијата„

22 Oктомври 2016 – Во организација на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија и во соработка со Македонско-Бугарската Стопанска Комора и со поддршка на Министерството за Економија и Општина Чаир, се одржа по трет пат манифестацијата “Ќебапот – Чаршиски бисер и соживот” со цел ...
Read more
СКСЗМ: Претприемништвото како можност за  зајакнување на жената од рурална средина

СКСЗМ: Претприемништвото како можност за зајакнување на жената од рурална средина

20 Oктомври 2016 – Стопанската Комора на Северо –Западна Македонија (СКСЗМ) ја организираше конференцијата на тема: “Претприемништвото како можност за  зајакнување на жената од рурална средина“ по повод Меѓународениот ден на руралната жена (ден кој се одбележува на 15 октомври), со цел да се истак...
Read more
СКСЗМ на Национална Конференција

СКСЗМ на Национална Конференција

18 Oктомври 2016 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија денес беше дел од Национална Конференција Градење Култура на Соживот Соработка помеѓу Граѓанските Организации и Локалната Самоуправа како Фактор за Развој на Меѓу-Етничкиот Дијалог. Цел на конференцијата беше да се овозможи дијалог...
Read more
СКСЗМ го продолжува проектот Диаспора Инвест

СКСЗМ го продолжува проектот Диаспора Инвест

14 Oктомври 2016 – Стопанската Kомора на Северо-Западна Македонија во соработка со Министерoт за Странски Инвестиции Арлинд Зеќири, Центарот за развој на Полошкиот плански регион, ГИЗ и УНДП ја продолжуваат иницијативата за привлекување на инвестиции од диаспората, под наслов “Дијаспора Инве...
Read more
VI-то Собрание на СКСЗМ

VI-то Собрание на СКСЗМ

08 Октомври 2016 – Денес Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија го одржа своето шесто Собрание. Во ова работно Собрание освен оперативните прашања кои беа на дневен ред, како најважно ја истакнуваме Стратегијата за 2016-2019, Статутните промени и проширувањето на Управниот Одбор. Претседа...
Read more
СКСЗМ на средба со оштетените компании од Сингелиќ

СКСЗМ на средба со оштетените компании од Сингелиќ

26 Август 2016 – Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија Неби Хоџа се сретна со бизнисите погодени од поплавите на 6 август во Скопје, кои имaa голема штета на стоки и работилници. На средбата присуствуваа министерот за економија, Дритон Кучи и министерот за правда Валдет...
Read more
Деловна Перформанса – Бонитетни Извештаи

Деловна Перформанса – Бонитетни Извештаи

Во рамките на ycлугата Деловна Перформанса, СКСЗМ им овозможува на своите членки Бонитетни Извештаи за компаниите од земјите на Балканот како Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Бугарија, Словенија, Албанија и Грција. Ако барате нови компании за бизнис партнерство, ви требаат точни информа...
Read more
Средба со Управниот одбор на Бизнис форумот во Призрен

Средба со Управниот одбор на Бизнис форумот во Призрен

17 Август 2016 – Претседателот на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија Неби Хоџа денеска се сретна со управниот одбор на Бизнис Форумот во Призрен, со кој претседаваше директорот Бенер Кендос. Тема на разговор на средбата беше “Призрен бизнис форум 2016”, кој планира да се о...
Read more
СКСЗМ- Средба со делегација од Република Косово

СКСЗМ- Средба со делегација од Република Косово

16 Август 2016 – Денес претседателот на СКСЗМ Неби Хоџа, оствари средба со официјалната делегација на Република Косово, предводена од министерот за трговија и индустрија Хикмете Бајрами. Косовската делегацијата беше придружена од страна на претседателот на Стопанската комора на Косово, Сафет Герџа...
Read more
Донирајте за санирање на штетите од поплавите во Скопје

Донирајте за санирање на штетите од поплавите во Скопје

Стопанската Kомора на Северо-Западна Македонија во соработка со Фондацијата Албиз покренаа иницијатива за отворање на посебна жиро сметка каде што ќе се собираат средства за помош на населението погоденo од поплавите, кои се во тешка состојба и им потребна нашата поддршка и мобилизација повеќе од било к...
Read more
Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија и Фондацијата Албиз ги мобилизираа компаниите

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија и Фондацијата Албиз ги мобилизираа компаниите

12 Август 2016 – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија и Фондацијата Албиз ги мобилизираа компаниите членки на СКСЗМ за да му помогнат на населението во населбите погодени од поплавите. Денес се одржа средба со бизнис секторот каде што 22 компании само во првата фаза имаат собрано средст...
Read more
СКСЗМ и МУСИАД ги разгледаа можностите за соработка

СКСЗМ и МУСИАД ги разгледаа можностите за соработка

2 август 2016 – Претседателот на Стопанската комора на Северо-Западна Македонија Неби Хоџа оствари средба со претседателот на Здружението на независни индустријалци и бизнисмени МУСИАД Билал Кара, што пред неколку месеци отворија своја филијала и во Македонија. МУСИАД е организација која има за це...
Read more
Претседателот на Собранието на СKСЗМ на Семинарот на УЈИЕ за квалитет на високото образование

Претседателот на Собранието на СKСЗМ на Семинарот на УЈИЕ за квалитет на високото образование

03.06.2016 – Претседателот на Собранието на Стопанската комора на Северо-Западна Македонија, г-дин. Касам Зендели, денеска учествуваше на Семинарот за квалитетот на високото образование “Националната стратегија, институционалниот развој и влијанието на заинтересираните страни”, во организаци...
Read more
Делегација на СКСЗМ на саемот  China Homelife во Турција

Делегација на СКСЗМ на саемот China Homelife во Турција

03 Јуни 2016  – Бизнис делегација составена од 35 компании членки и предводена од претседателот на Стопанската комора на Северо-Западна Македонија Неби Хоџа, од 02 до 04 Јуни 2016 година ќе престојуваат во Истанбул, каде што ќе ги презентираат своите бизниси на посетителите заинтересирани за 3-иот China...
Read more