СКСЗМ на конференција на Универзитетот “Мајка Тереза” | OEMVP СКСЗМ на конференција на Универзитетот “Мајка Тереза” – OEMVP

СКСЗМ на конференција на Универзитетот “Мајка Тереза”

13 Јуни 2018 – Извршниот директор на СКСЗМ, Дрилон Исени денеска присуствуваше на конференција на
Универзитетот “Мајка Тереза” во Скопје, на која присуствуваше г-дин. Азиз Положани, проф.
Оливер Шмит и проф. Георг Брасеур од Австриската академија на науките и Г-дин.Тримчев од
Стопанската комора на Македонија, како и голем број студенти и други членови. Во текот на
конференцијата беа презентирани поврзувањето на професионалните студии со стопанството и
претпријатијата ,б идејќи соработката помеѓу образовните институции и бизнис организации е
примарна за економски развој.
Ние како Стопанската комора на Северо-Западна Македонија направивме чекор напред со тоа
што создадовме CREATE Hub, кој ќе им даде можност на младите да ги истакнат своите идеи и да
бидат обучени од страна на професионални менаџери, да соработуваат со успешни компании од
нашата Комора и ќе им помогне на нивниот ентузијазам и успешната практика на нашите
компании-членки.
СКСЗМ во својата економска платформа вели дека владата треба да обезбеди средства за
промоција на иновации и претприемништво која ќе го промовира економскиот раст и, исто така,
ќе има влијание врз економскиот развој на земјата. Од друга страна, универзитетите треба да
соработуваат со компании и да формираат програма која ќе даде позитивни резултати во
создавањето на стручен кадар. Оваа стратегија, која се состои од практична програма, конкретни
иницијативи би можела да доведе до просперитетна Македонија

About The Author

Related posts

Share This